Slide background

Boy Kollée Weert

Piano stemmingen

Als (oud) pianostemmer blijf ik zeer geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen op het gebied van stemmingen van muziekinstrumenten.

In de loop van de geschiedenis waren er veel verschillende stemmingen. Niet alleen met de hoogte van de A is geëxperimenteerd, ook de onderlingen verhoudingen tussn de tonen zijn geëvalueerd. De gelijkzwevende temperatuur is de basis van onze huidige muzikale cultuur. Hiermee kunnen we in alle toonsoorten spelen. J.S. Bach heeft hier met de compositie van Das Wohltemperierte Klavier voor het eerst gebruik van gemaakt met composities in iedere toonsoort.

Pas in 1936 (relatief vrij recent) is bepaald dat de A 440 Hz de standaard toonhoogte is in de westerse wereld. De laatste tijd is er opnieuw veel onderzoek gedaan naar andere toonhoogtes. Twee artikelen: Concert pitch Tuningsystem van Roel Hollander en het artikel van Ask.Audio - Exploring the 432 Hz inspireerde me om ook wat te experimenteren met deze materie.

In de voorbeelden van het preludium blijft de gelijkzwevend temperatuur van toepassing, alleen de relatieve toonhoogte wordt aangepast. Bij de Divine 9 stemming is de onderlinge verhouding - de afstanden tussen de tonen -  niet gelijkzwevend. Meer info over Divine 9 stemming in een artikel in de Volkskrant

Voor Logic Pro X maakte ik een Template met de Divine 9 stemming, die u hier kunt downloaden.

Onderstaand hoor je het resultaat van mijn experimenten

Prelude Nr. 1 in C groot van het Wohltemperierte Kavier in verschillende stemmingen.

Downloaden Naam Afspelen Grootte Duur
download bwv864-A=427-divine9
3 MB 2:37 min
download bwv864-A=432Hz
3 MB 2:35 min
download bwv864-A=440Hz
3 MB 2:35 min
download bwv864-A=444Hz
3 MB 2:35 min
download divine 9-1-impro
2.1 MB 1:50 min