Slide background

Boy Kollée Weert

Interview Boy Kollée

In Het Limburgs Dagblad op Zaterdag 4 januari 1997 pag 17

Weerter zakenman koos uit overtuiging voor new-age
De vader van Boy Kollée is nu ‘hartstikke trots’

Van onze verslaggever Weert: Wat bezielt iemand om een goed lopende zaak en een bovenmodaal inkomen op te geven en zich te storten in de ongewisse toekomst van de new-age? Menigeen fronste dan ook de wenkbrauwen toen de Weerter zakenman Boy Kollée in 1992 zijn muziekwinkel van de hand deed en de tekst op zijn visitekaartje veranderde in polariteittherapeut.

Achteraf bezien zegt Boy Kollée zich dan ook behoorlijk te hebben vergist in de reacties van de buitenwacht. "Daar heb ik het minst aan gedacht maar de meeste weerstand van gehad," peinst de Weertenaar. Achtentwintig jaar bestierde hij de in zijn ogen een van de mooiste muziekwinkels van het land, die tot over de provinciegrenzen bekend stond om het kwalitatief hoogstaande assortiment piano’s, orgels en synthesizers. Zijn vader had het fundament gelegd van deze commerciële successtory en ‘uiteraard’ was Boy voorbestemd om onder het motto ‘Groot, groter, het grootst’ de zaak aan de Maaspoort later uit te bouwen in de Stationsstraat. Tot er enkele jaren geleden ingrijpende gebeurtenissen plaatsvonden die zijn leven op een totaal ander spoor zetten. Voor de buitenwacht misschien onbegrijpelijk maar Boy Kollée beschouwt de radicale koerswijziging als een vorm van ‘thuiskomen.’ Hij: "Dit voelde als bezig zijn met iets wat ik altijd al graag had willen doen."

Meditatie

Nu was Boy Kollée nooit het type zakenman geweest dat tot het uiterste ging om geld te verdienen. Macrobiotisch eten stond al jaren op zijn menu en twee keer per dag mediteren - ook in de winkel en samen met een aantal personeelsleden - was standaard.

Tot de geboorte van hun kind zich aankondigde. Nu is Eva een levenslustige dochter maar haar start was niet gemakkelijk. In die periode werd Kollée met de neus op de feiten gedrukt. "Ik besefte hoe fragiel het leven was en vroeg me af wat de zingeving was. Wat ik met mijn eigen leven verder van plan was." Tijdens een vakantie ontmoette Boy Kollée een stel waarvan de vrouw Polariteittherapeute was. Kollée had hier nog nooit van gehoord en sloeg de invitatie, om kennis te maken met de therapie, niet af. Na een aantal weldadige en diepgaande massages kreeg hij diepe religieuze ervaringen. "Het was alsof zich iets openbaarde waarvan ik het bestaan altijd al had vermoed. "Het levende bewijs kreeg hij toen een familielid kanker kreeg. Onder het motto ‘Baat het niet dan schaadt het niet’ bleek een aantal massages een enorme verandering te geven. "Ik was stomverbaasd om de patiënt te zien veranderde in een assertieve persoon die met de ziekte aan de slag gaat. Ze ging  zelf borstkankerpatiënten begeleiden.

Hoewel ze uiteindelijk gestorven is, ben ik ervan overtuigd dat de therapie het leven heeft verlengd en de kwaliteit van het leven aanmerkelijk heeft verbeterd.

Kentering

Door deze ervaring wilde Boy Kollée meer van deze therapievorm te weten komen en begon met een basistraining. De kentering kwam op deze eerste training toen hij de polariteitmassage zelf leerde geven en zich realiseerde wat hij door zijn invloed voor andere mensen kon betekenen. Uitgangspunt van de polariteits-therapie is dat mensen beter functioneren als hun lichaamsenergie in harmonie is. Zij heeft raakvlakken met shiatsu, acupressuur en spirituele Indiase tradities en komt neer op intensieve fysieke en spirituele massage. Volgens hem beschikken alle spieren in het menselijk lichaam over een bepaald geheugen. "Stel dat je als kind je schouder blesseert, dan kan op die plek de herinnering aan dat incident blijven bestaan. Door hier later therapie op toe te passen wordt die in de kinderjaren opgeworpen blokkade opgeruimd en kan de energie weer stromen, "zegt de 50 jarige Weertenaar, die sommige mensen letterlijk heeft zien groeien omdat ze een andere lichaamshouding aannamen.

Trots

Kollée beschouwt zich niet als ‘paranormaal’. Hij gebruikt liever de termen ‘additioneel’ en toevoegend aan andere geneeswijzen.’ Toen hij en zijn echtgenote Marly besloten om hun commerciële activiteiten op te geven was de eerste zorg het garanderen van de werkgelegenheid voor hun personeel. Dat lukte, want de bedrijfsleider zette de zaak elders in Weert onder dezelfde naam en met succes voort. Na een 2 jarige beroepsopleiding tot polariteittherapeut volgde Kollée nog een 4 jarige HBO opleiding in Amersfoort en mag zich nu ‘Postural Integration’ therapeut noemen. (Postural Integration (PI) is een op psychotherapeutische wijze toegepaste bindweefsel massage met als doel de lichaamshouding en de levenshouding gelijktijdig te beïnvloeden.)

EEG biofeedback

De jongste loot aan zijn alternatieve boom heet EEG biofeedback. Een apparaat dat hij voor biofeedback gebruikt is het zogeheten elektro-encefalogram (EEG) dat door Nederlandse ingenieurs is ontwikkelt in samenwerking met mensen van de Rijksuniversiteit Limburg. Hiermee kan Kollée de hersenactiviteit analyseren en deze informatie onder andere gebruiken om tot diepere ontspanning te komen. Met dit apparatuur is het mogelijk mensen te begeleiden om alfa golven te leren produceren. Alfa golven worden doorgaans geassocieerd met een aangenaam rustgevoel en ontspannenheid.

Gezondheids Centrum Weert

De voormalig zakenman Boy Kollée werkt tegenwoordig met achttien andere therapeuten, waarvan vier ‘alternatief’ in het Gezondheids Centrum Weert. "Vroeger maakte ik mensen gelukkig door muziekinstrumenten te verkopen. Contact hebben met mensen was mijn grootste drijfveer. Wat dat betreft is er gelukkig niet veel veranderd. Alleen is de relatie met hen in een andere vorm gegoten, En ik heb dan wel een van de mooiste winkels van Nederland van de hand gedaan, iets fantastisch heb ik er voor terug gekregen. Financieel brengt het veel minder op maar ik ben er wel innerlijk rijker van geworden. En wat mijn vader ervan vindt? Pap is nu hartstikke trots op mij"

Bijschrift van de foto: Hoewel hij het turbulente zakenleven achter zich heeft gelaten, is muziek maken nog steeds een hobby van Boy Kollée. Die muziek gebruikt hij ook voor zijn therapieën.
Jeroen Kuit